Knolde fra Andes

Flere mindre kendte knoldplanter fra Andes regionen, kan – med udvisning af rettidig omhu – dyrkes herhjemme.

I min have gror blandt andet Oca, Ullucus, Mashua, Mauka og Yacon. Lidt som Dahlia tåler de ikke frost og har godt af en gang forkultivering i drivhus.

Andes knolde – Oca, Ulluco og Mashua – forkultiveres

Oca – Oxalis tuberosa
Oca er en lav busket plante, der fungerer fint som bunddække. Den giver aflange rynkede knolde i røde og gule nuancer.

Oca knolde – frisk fra pose

Jeg dyrker nogle sammen med hvidløg, da Oca først tager fart, når det er høsttid for hvidløget. Andre dyrker jeg i krukker. For at øge udbyttet kan planterne hyppes.

Oca sammen med hvidløg – og jordbær på afveje

Som andre Andes knolde er Oca daglængdeafhængig. Den betyder at knolddannelsen induceres af forkortet dag. Derfor er det vigtigt at vente med høsten til den første frost. Og gerne lidt derefter, da det er heromkring det kommer fart på knoldvæksten. De vokser nemlig selv om bladene allerede er døde. Ved varslet frost, kan planterne tildækkes med fiberdug. Jo længere tid knoldene er tilbage i jorden, desto større bliver de.

Oca er ikke 100 % hårdfør og kan opvares ved stuetemperatur. Selv opbevarer jeg mine i frost frit skur, hvor de opholder sig indtil forkultivering i drivhus i april.

Mine første Oca fik jeg foræret af Søren Holt og Jesper Bay.  Sidenhen har jeg udvidet bestanden til at være spredt på disse sorter:

Oca “Orange Beauty”
Flamsk selektion, der stammet fra engelske frø. Sætter relativt runde orange knolde

Oca “Sillustani Peru”
Spraglet sort, der stammer fra Peru.

Oca “Mexico”
Meget syreholdig og sen sort med mørkerøde knolde. Relativt tørketålende.

Oca “New Zealand”
Skulle være den Oca med største knolde og højeste udbytte. Rød-gule knolde optil 10 centimeter i længden. Forædlet på New Zealand.

Oca “Zoetewei”
Gul mutant af “New Zealand” opstået i 2013. Der er kun farven til forskel.

Oca “Yellow Pink Flame”
Gul-pink oca med store knolde. Den er lidt sener arter og kræver et varmt efterår.

Oca “Orange Admirable”
Orange farvet med god smag. Sætter aflange knolde med lang stilk. Skulle være modtagelige for råd og bør dyrkes mere tørt.

Oca “White wonder”
Hvid højtydende oca med meget sur smag.

Oca “Amarillo”
Gul med røde striber. Har glatte knolde og dermed lettere at forarbejde.

Oca “Pink Perfection”
Pink med store knolde. Relativt sen sort, der kræver en Indian summer.

Oca “Fourteen”
Flamsk selektion, der stammet fra engelske frø.

Oca “Twenty-three”
Flamsk selektion, der stammet fra engelske frø.

Ulluco – Ullucus tuberosus
Som Oca er Ulluco daglængde følsom, da de farverige knolde kun dannes, når dagene bliver korte. Ulluco bedst med nogen skygge. Min erfaring er, at planter i skygge vokser hurtigere end dem i næsten fuld sol. Ulluco tåler ikke lerjord, så mine er plantet i en blanding af kompost og billige jord fra en plantesæk.

Da den er længe om at udfylde sin plads kan den sammenplantes med andet godt. Jeg lader den vokse sammen med ærter og salat.

Ulluco i selskab med ærter og salat

I og med knoldene nærmes dannes i jordoverfladen, er det tilrådeligt at hyppe løbende samt afdække i tilfælde af frost. Høsten er – som ved Oca – med lige efter frosten sætter ind.

Der er mere kævende at dyrke. Selv har jeg taget livet af flere planter dyrket direkte i jorden. For tiden dyrkes disse – alle i potter:

Ulluco “Long Yellow”
Skulle være velegnet til dansk klima på grund af sin korter vækstperiode. Den hurtigt voksende plante skulle give det stort udbytte i form af store aflange gule knolde.

Ulluco “Beet Red”
Giver runde og rodbede farvede knolde.

Mashua – Tropaeolum tuberosum
Mashua – også kladet Anu – er en ikke hårdfør klatrende knoldplante i familie med Tallerkensmækker. Familie relationen ses straks på ​​bladets form og mønster.

Planten kravler både på jorden og lader hvirvle mod et hegn. Den bliver ca. 1,5 meter og sætter orange røde blomster i efteråret.

Mashua kan dyrkes i almindelige, veldrænet havejord. Selv dyrker jeg den både direkte i jorden og også i store potter. Det virker som om, at det pottebaserede planter vokser hurtigere end de jordbaserede.

Mashua i potte

Som kartofler har den godt af hypning. Det beskytter også de knolde, som arbejder sig op i jordoverfladen. Hvis man dyrker i krukker er det derfor en god ide med masser af plads til ekstra jord til “topdressing”.

Bladene kan sporadisk høstes til salater. Det samme gælder dens blomster, der også er spiselige. Også her gælder at desto længere tid knoldene forbliver i jorden, desto større bliver de. Derfor bør de først høstes, når den første rigtige frost har sat ind.

Jeg har gang i fire sorter:

Mashua – “Lima”
Skulle være en mindre kraftig voksende sort, men hos mig er det den med mest fart på! Den skulle give et godt udbytte af hovedsagelig store knolde, som er gule med lilla striber.

Mashua – “Orange”
Knap så kraftig voksende sort med et højt udbytte; primært af store gul orange knolde. Sorten er opstået i Sydamerika i 1998.

Mashua – “White”
Skulle være en kraftigt voksende sort med et højt udbytte af både store og små knolde. De er hvide med lilla striber. Den beskrives som let at starte i forkultur, men knap så langtidsholdbar gennem vinteren. Måske der er en sammenhæng?

Mashua – “Ken Aslett”
Primært fremavlet som prydplante. Den er kraftig voksende men med lavt udbytte af mindre knolde, som er gule med røde pletter.

Mauka – Mirabilis expansa
Mauka skulle være en af ​​de sjældneste afgrødeplanter, idet den var ukendt for botanikkere indtil slutningen af ​​60’erne og i fare for udryddelse. Den er også ny for mig; fik mine første planter sommeren 2017.

 

Mauka har tykke spiselige rødder og bladene kan bruges som salat. Rødderne ligner – på billeder – en forknudret roe, men er en meget stor planter, der bliver over 1,5 meter i bredden og ca. en meter høj. Planten er – som mange andre Andes knolde daglængde afhængig, men kun mht. blomstringen. Rodvæksten foregår helt uafhængig, hvilket gør høsttidspunktet mindre kritisk.

Den skulle være fuld hårdfør og kan dermed forblive i jorden vinteren over.

Mauka – sammenplantet med salat