Blandede frugter

Med tiden er opbygget en større samling af sjældne frugtbuske. Her min planteliste.

Amelanchier alnifolia “Saskhablue”: En bærmispel fra Canada og Saskhablue er en selektion kommercielt tilgængelig fra 2013 begået af Lubera.  Har endnu ikke givet bær.

Amelanchier alnifolia “Obelisk”:  Også en bærmispel fra Canada. Har givet bær, som smager lidt mynteagtige…

Russisk honningbær: Ca. 2 meter høj stikkelsbær ligende busk, der giver søde røde bær. Botaniske oprindelse ukendt, men formentlig en hybrid mellem Ribes divaricatum og Ribes hirtellum. Ekstrem hurtig voksende og med store lange torne – en slags stikkelsbær på Viagra.

Russisk honningbær (tv) i selskab med hakkejern og Tschernij Altai
Russisk honningbær (tv) i selskab med hakkejern og Tschernij Altai

Russisk kæmpebær: Fra Ribes slægten. Bliver op til 4 meter høj og giver i juli dråbeformede blå-sorte bær. Menes at nedstamme fra Russisk honningbær, mens det fædrene ophav i øvrigt er ukendt.

Tschernij Altai: Russisk – betyder “Sorte Altai” – Altai grænser op til Mongoliet. Busken er 2 meter høj og tornet. Den minder om en stikkelsbær på steroider, mens bærret ligner en mørke lilla stor version af solbærens. Stammer fra Guldribs – Ribes odoratum. I 1895 udførte den berømte russiske opdrætter Mitschurin forsøg og forædling med denne amerikanske plante. Ud af 10.000 kimplanter udvalgte han dem med særligt smukke og store frugter. De blev derpå testet for vinter hårdførhed. Han beskrev bærrene som “af uovertruffen krydret smag og aroma” og rådgav alle øl elskere om at dyrke disse bær, som er sorte og bærrene lidt fladtrykte. Blomsterne er lyse gul med en rød ring i blomsten center. De er meget duftende.

Tschernij Altai
Tschernij Altai

Ribes sachalinense: Først opdaget på Sakhalin i 1939 og gror ikke andet steds vildt. Giver små røde søde bær med sødlig smag og bliver ca. 1 meter.

Ribes sachalinense - på vej gennem en bunke komøg
Ribes sachalinense – på vej gennem en bunke komøg

Kasakhisk morbær: 2 meter høj busk, der endnu ikke har givet bær.

Russisk mahonie busk: Mahonia aquifolium x repens – krydsning mellem to prydbuske, som i maj giver store spiselig bær – siges der….. Bliver 150 cm høj.

Goji bær: Flere sorter af Lychium barbarum – “Korean Big”, “New Big”, “No. 1”, “Big Life Berry”, “Sweet Life Berry” og en enkelt plant af Lychium chinense, som nogler hævder giftig….. De hævdes at være sunde, men det er vist nok aldrig bevist.

Rubus occidentialis: Sorte hindbær, som stammer fra Orgeon. Giver bær i juli måned.

Schisandra chinensis: Klatreplante, der efter mange år skulle give røde bær. “Five flavor berry” kaldes den – forbi bærret indeholder fem forskellige smage, som jeg så har tilgode….. Dyrker 12 planter fordelt på 1 sort og vildarten.

Schisandra chinensis - ingen bær før 2018....
Schisandra chinensis – ingen bær før 2018….

Sinofranchetia chinensis: Også en klatrende frugtbusk. Giver små lilla bær, men har endnu ikke båret frugt.

image

Chilensk Guave: Har intet med guave at gøre og dens botaniske navn er Ugni molinae. Tre buske, men endnu ingen af de små hvide bær, den siges at give.

Fragaria nilgerrensis: Vild jordbær fra sydøstasien. Giver små hvide bær, som fugle lader i fred – måske fordi de ikke smager ikke af noget særligt. Super god som bunddække.

Fragaria nilgerrensis - ikke fugls føde.....
Fragaria nilgerrensis – ikke fugls føde…..

Vaccinium arctostaphylos: Kaukasisk blåbær, som skulle være god, hvis man har diabetes. Spiselige bær uden behagelig smag.

Vaccinium arctostaphylos
Vaccinium arctostaphylos

Vaccinium corymbosum x macrocarpon: Krydsning mellem amerikansk blåbær og storfrugtet tranebær. Tåler tilsyneladende tørke bedre end Tranebær. Bliver 1 meter høj og giver lyserøde bær som mere er en fryd for øjet end ganen.

Vaccinium cylindraceum: Azorisk blåbær, der giver små dråbeformede blå bær. Stammer fra et varmt klima, men sorten der dyrkes er forædlet  af Lubera i Schweiz og skulle kunne klare sig i visse europæiske lande. Giver bær, som næsten er for små til man gider plukke dem….

Vaccinium glauco-album: Stedsegrøn blåbær, der stammer fra Nepal og Tibet. Først introduceret i 1970. Trives, men har endnu ikke givet bær.

Vaccinium glauco-album
Vaccinium glauco-album

Vaccinium griffithianum: En blåbær fra Kina, som ikke er fuld hårdfør. Min synes dog fuldt integrabel blandt de øvrige blåbær. Skulle give små hårde mørke bær.

Vaccinium griffithianum
Vaccinium griffithianum

Vaccinium uliginosum: Vildtvoksende i Danmark og bedre kendt som Mosebølle. Det opdagede jeg først efter planten var købt hos en tysk special planteskole……

Vaccinium uliginosum
Vaccinium uliginosum

Mini-kiwi: Også kaldet stikkelsbær kiwi. Dyrker flere sorter af Actinida arguta og Actinida kolomitka – inklusiv et par krydsninger af samme. Pladskrævende klatrende busk som er hurtig til at give bær, når den plantes i relativt sur jord.

En kiwi, der er alt andet end mini.....
En kiwi, der er alt andet end mini…..

Lonicera kamtschatica: Benævnes herhjemme både Majbær, Honningbær og Sibirisk blåbær – en ny plante på jagt efter et navn. Den har intet med føromtalte russisk honningbær at gøre, ligesom planten heller ikke er beslægtet med blåbær. Derimod er den i samme familie som kaprifolie, som er giftig. Har ca. 40 planter fordelt på 15 sorter, som alle er forædlet i Østeuropa. Der er en overraskende variation i både smag og bærstørrelse. Giver bær i juni måned, hvilket er svært at konkurrere med.

image