Frugtbuske fra frø


Ribes magellanicum

Ribes magellanicum vokser i Patagonien og omegn. Den er en spiselig slægtning til solbær, ribs og stikkelsbær. Den tåler ikke hård frost, hvorfor planten ikke dyrkes i Danmark og heller ikke har et dansk navn. I hjemlandet kaldes planten “Parilla”, og den bliver i hjemlandet 3 meter høj – ca. det dobbelte af en solbær busk.

Jeg arbejder for tid på at fremavle en hårdfør variant af frugtbusken Ribes magellanicum – en der kan give spiselige bær i Danmark.

Men kan Ribes magellanicum overhovedetoverleve og dyrkes som frugtbusk i Danmark,? Den klarer nemlig ikke temperaturer meget lavere end 10 graders frost. Min strategi var derfor at producere rigtig mange frøplanter og satse på, at nogle få – de mest hårdføre – ville overleve.

Masser af planter kræver masser af frø, så jeg fik kontaktet min chilenske dealer.

 

imageDer var stor variation i planterne og ca. 80% overlevede den (al for) milde vinter 2013 – 2014. Året efter, nemlig i 2013, satte jeg ca. 1.200 frø til spirring. Det endte med knap 1.100 frøplanter.

image

I 2012 satte jeg derfor ca. 250 frø til spirring, hvilket resulterede i ca. 200 udplantningsplanter. Det lyder måske voldsomt, men brugen af plant plug trays gør det til en overkommelig opgave. Hver plade består af 8 x 13 celler, så på overraskende lidt plads kan der produceres 104 planter.

Ribes 3
Her ses de udplantet i min nyttehave, hvor de trives fint. Vi håber nu på hård vinter, så kun de mest hårdfør bliver tilbage.

imageimage

Juni 2014 indebar en positiv overraskelse i og med en af planterne fra 2012 populationen både satte blomster og frugt ! Frugten smager anderledes og mere krydderret end solbær og har samme størrelse som ribs. Farven er lilla.

imageLækre modne bær

Medio august var bærene overmodne. De blev indsamlet med henblik på at brugene frøene til en ny generation af Ribes magellanicum – Nok den første generation af busken, som stammer fra en fuldstændig dansk opformeret plante.

imageimage

Bærene – noget forfærdeligt klistret stads – blev forsigtig anbragt i et kaffefilter til tørring. Frøene blev derpå pillet ud med en nål. Efter yderligere tørring og rensning er frømaterialet lagt på køl

Foråret 2015 spirede de første 2. generationsplanter frem! Spændende om de er mere hårdføre en 1. generation og om der er tale om krydsbestøvede planter iblandt.

IMG_0025

Jeg har observeret at planten er meget hurtigt voksende. Og den beholder tilsyneladende bladene på om vinteren – se nedenstående billede taget december 2013 og  2015. I baggrunden ses en falmet solbær.

Er Ribes magellanicum stedsegrøn og er det mon derfor den vokser hurtigere end dens Skandinaviske slægtninge?

 

IMG_2095

IMG_2097

Planterne satte fine nye skud allerede i starten af februar

IMG_2731IMG_2730


Ribes cucullatum
Vildt voksende frugtbuske fra Chile, der giver spiselige bær. De lokale kalder den “Zarzaparilla”.  Skulle være fuldt hårdfør i Danmark, men jeg kender ikke andre, som dyrker planten. Plantagen består af 12 frøplanter, som alle er udplantet sommeren 2014.

Ribes cucullatum bliver i sit hjemland 1 meter høj, hvor den vokser i kystnære bjerge og med rødderne begravet i rislende vandbeløb. Det er svært at efterligne i mit havelod!

I skrivende stund er de afgået ved døden….


 

Rubus ludwigii
På Sydafrika’s Drakensberg bjerge findes en Rubus art – beslægtet med brombær og hindbær.  Det drejer sig om Rubus ludwigii, som sætter mørke bær, der – optisk set – er belagt med et hvidt pulver. Kaldes af samme årsag for “Silver Bramble”.

Jeg satte en portion frø over til spirring november 2013 og i 2014 blev ca.  15 frøplanter udplantet.

IMG_2404IMG_2406

Leave a Comment